Tatile çıkmadan 1 gün önce, doktorumuz Çiğdem hanımı ziyaret ettik. En son 9. Ayda görmüştü bizi Çiğdem hanım, biraz üzüldük. Zeynoş, 3 cm uzamış ve 8.800gr olmuş, ancak gelişim açısından %50’lik dilimden %25’lik dilime gerilemiş. Yani aynı yaş grubundaki bebekler içinde gelişimi %75 daha geride. Biyolojik olarak zayıf bir bebek değil, ancak yaş grubundan birazcık geride. Ortalama olarak 1 yaşında bir bebeğin 10kg civarında olması bekleniyormuş.
Hastanede, 12. ay itibariyle kızamık, kabakulak, ve kızamıkçık aşısını olduk. 2 ay sonra tekrar gideceğiz ve başka bir aşımız daha olacak. Sağlık ocakları, 2 aşıyı birlikte vuruyormuş, ancak Acıbadem ayrı ayrı vuruyoruz dedi. Aşı vurulurken her zamanki gibi çok ağladı kuzucuk. Bu aşı ateş yapmazmış ancak 10 gün kadar sonra belki kızamık döküntüsü yapabilirmiş.
Doktorumuz biraz kızdı bize, daha dikkatli olmalısınız dedi.
1) Yemekler günlük taze taze pişecek.
2) Yemekler pişerken, mümkünse buharda, aksi halde, fırında, o da yoksa çelik tencerede pişecek. Teflon kullanılmayacak.
3) Kahvaltılarda bulamaçtan artık vazgeçilecek. Tek tek tadına bakması sağlanacak. Eğer yarım saat denendikten sonra yemiyor ise bulamaç verilebilir.
4) Tavuk eğer organik değil ise kesinlikle verilmeyecek. Öyle marketten tavuk alıp vermek yok.
5) Yoğurdu günlük mayalacak, bol bol yedirilecek.
6) İnek sütüne geçiyoruz. Her gün bir çay bardağı günlük inek sütü içilecek. Günlük inek sütü bulunamazsa, kefir verilebilir dedi, cam şişedeki günlük sütleri pastorize edilmek için işlem gördüğü için önermiyorum dedi, ancak babamız bunların açıkta satılan sütlerden daha sağlıklı olduğunu düşünüyor.
7) Gece sütünden vazgeçilecek. Gece 12 gibi sütünü içtikten sonra sabah kahvaltı edecek. Gece eğer kendi uyanıp süt istemezse, verilmeyecek. Bu gece sütü yerine, gündüz yoğurt seansları artırılabilir.
8) Sabah mümkünse, 1 kibrit kutusu kadar peynir yemesi ideal. Yumurta ile omlet yapılabilir.
9) Eti cici bebe bisküviden vazgeçilecek, tam buğday ekmeği yiyecek.
10) Makarnayı yap, önüne koy, mıncıklaya mıncıklaya yesin dedi. Dokunmayı, tatları, kokuları öğrensin dedi.
11) Çok fazla karbonhidrat yerine, bol bol protein alsın dedi. Öğünlerinde et olsun dedi. Nohut, kuru fasulye, mercimek, buğday, bol bol yesin dedi.
12) Artık tuza başlıyoruz. Siz de o da az tuzlu yemekler yapın yiyin dedi.
13) Şeker olabildiğince hayır dedi. Ne kadar geç o kadar iyiymiş. Hiçbir faydası yok dedi. Ne kadar uzak tutabilirseniz o kadar iyi dedi.
14) Bal yiyeceğiz. Her gün 1 tatlı kaşığı kadar çiçek balı olacak. Balparmak’ın balını aldık.
15) D vitamini artık bitti.
16) İştahsızlığımız sebebiyle doktorumuz bize Vitagil multivitamin ve Pedivit omega balık yağı verdi, balık yağını 2 ay kullanacağız. Vitamini ise bitene kadar. İkisi de aç karnına. Birini kahvaltından önce, birini ise öğle yemeğinden önce vereceğiz.
Buarada hastanede bir de 1. yaş kontrollerimiz için kan verdik. Demir, tiroid kontrolleri yapıldı. Kan alınırken, 1 kere de halledemedi hemşire. Zeynoş o kadar ağladı ki, iğneyi sapladı ancak kanı alamadı. Bunun üzerine 10 dakika sonra 2. koldan tekrar denedi ve bu sefer ağlaya ağlaya verdik kanı. o ağladı, ben ağladım.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder