Herhalde ateşli hastalıklar konusunda uzman annelerden biri olacağım çok yakında. Allah’ım böyle uzmanlığı hiçbir anneye vermesin :(
Malum Zeyno hanım 3 gündür yine ateşli, bende çılgınlar gibi üniversite araştırma hastanesinde pediatric enfeksiyon hastalıkları bölümünden bir doktor arayışı içindeyim. Sağolsun çevremde herkes benimle panikte. O ona söylüyor, o ona söylüyor, bir takım isimlere ulaşıyorum (daha tam uzmanını bulamamış olsam da).
Şirketten yakın bir arkadaşım sağolsun, Marmara Araştırma hastanesinden bir doktor yakını ile konuşturdu beni. Eğer bu gece de ateşlenirse yarın hastaneye götüreceğim kuzuyu, çünkü 3 gündür, gündüz iyi, gece ateş durumu var deyince, getirin kan değerlerine bakalım dedi.
Bu arada ona da kısaca tarihçemizi anlattım, 14 aydan 17 aya kadar geçirmiş olduğumuz 3 havaleyi söyledim. Yapılan testlerden tahlillerden ve şuanda geldiğimiz noktada, ateş ile ilgili aldığımız önlemlerden ve ilaçlardan bahsettim. Bir anne olarak bu ateş düşürücüleri verirken acaba çocuğuma zarar veriyor muyum diye endişelendiğimi söyledim.
Beni epey sakinleştirdi, işe yaramayan ateş düşürücü olmaz dedi. Ateş zaman zaman dirençlidir, sizinki biraz fazla dirençli herhalde dedi. Ateşe bağlı havale olduğu için panik olmamamı söyledi. Ama ateş konusunda o da uyardı beni.
Zekai bey ile oluşturmuş olduğumuz ateş durumunda izlediğimiz yol haritamız şu şekildeydi: Zeyno’nun ateşi 37,5’un üstüne çıkınca, önce yarım ölçü ibufen veriyoruz, arkasından 15-20 dakika boyunca ateş yükselme eğilimi göstermeye devam ederse 8 damla novalgin damlatıyoruz (genelde bu aşamada düşüyor) eğer yine düşmez ve yükselmeye devam ederse, duş ve parox fitile geliyor sıra.
İbrahim bey(Marmara Araştırma hastanesi doktoru), bu yöntemi uygun bulmadı. Özellikle Novalgin damla kısmına katılmadı, Novalgin damla çok etkilidir, ancak biz çocuklarda genellikle pek kullanmayı tercih etmeyiz. 2. Ve 3. Sırayı değiştirin siz dedi. Calpol ve parox fitilin içinde aynı etken madde var, parox fitil havale geçirmesini engelleyecek sakinleştiriciyi de barındırıyor, o yüzden Ibufen’i verin, eğer ateş yükselme eğilimi göstermeye devam ederse parox fitili verin dedi. 3. Aşamada novalgin damlaya gidin dedi.
Buarada ibufen ile parox fitili dönüşümlü kullanın dedi, ve arası 2 saat olsun, öyle yarım saat içinde 3 ateş düşürücü vermeyin çocuğa dedi, ama ben havale ile ilgili yaşadıklarımızı anlatınca (10 dakika içinde ateş birden 38’den 40’a çıkıyor ve kitleniyor çocuk diye), tamam o zaman öyle bir durumda ateş yükselirse siz fitili de verin, ama beni de arayın, bu anı yaşarken biz sizinle bir konuşalım dedi. Ateşliyken sürekli ılık kompres öneriyorum dedi.
Zeyno’nun bu seferki ateşinde bende biraz daha soğukkanlıyım sanırım, dün gece mesela ateşi 38,1-38.3 aralığındaydı, ama uyumadım ve başında bekledim, ateş 38.5’in üzerine çıkarsa vericem ateş düşürücüyü dedim ve sabah 5’e kadar ateş 38.5’un üzerine çıkmadı. Sabah 5’dei 38.5’un üzerine çıktığında ise en son Ibufen’i vermemizin üzerinden 8 saat geçmişti, bende o yüzden tekrar ibufen verdim ve ma-aile uykuya daldık… sanırım panik olmamak ve biraz soğukkanlı olup bekleyebilmek gerekiyor (ama 3 ayda 3 kere havale geçirince, hele bir de bu havalelerin hepsi de 10 dakika içinde 38’den 40’ın üzerine çıkan ateş yüzünden olunca insan soğukkanlı olamıyor bazen)…
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder