Zeyno ve Can

Zeyno ve Can

8 Şubat 2015 Pazar

Paşanın mükellef sofrası



Zeynoş 5 aylıkken yoğurtla tanışmıştı, ama Can’ın süt+mama kombinasyonu ile gelişimi iyi olunca, Zekai dedemiz katı gıdaya geçişi 5. Aya bıraktı… ama Can’ın başı hastalıktan kurtulmadı malum, tüm Ocak ayını hasta geçirdiğimiz için, Zekai dedemiz hasta çocuğun yeme düzeni değiştirilmez dedi, başlatmadı Can’ı katı gıdaya…

Zeynep’in 5.5 .ayda beslenmesine sadece prinçli mama eklemişti. Uzun uzun anlattığım Zeynep yeme günlüğü bu adreste: http://acemiannecucu.blogspot.com.tr/2012_02_01_archive.html

Gel gelelim Can’a…  6. ay kontrolümüze 06.02.2015 Cuma günü gittik, artık iyileştik, ver bizim katı gıda listemizi dedik J

Can hızlı bir başlangıç yaptı katı gıdaya…






Listemiz şu şekilde;

Saat 08:00 civarı, normal mamasını içecek yine (bizim bu mama saatimiz 09:00 civarında oluyor, çünkü Can sabah 06:00-06:30 arasında 100-120ml mama içmiş oluyor).

Sabahla öğlen arasında (kuşluk) vakti meyve saatimiz var.  Saat 10:00-10:30 diyelim. Zaten sabah 09:00 gibi mama içmiş olduğu için, bu öğünde ilave mama yok, sadece meyve yiyecek yani. 

Öğlen sebze çorbası var. Saat 12:00-12:30 diyelim.

Öğleden sonra tekrar meyve saati var. Saat 16:00-16:30 diyelim. Bu öğünde meyve +mama olacak.  1 tane meyve yedikten sonra 120ml civarında formül mama içebilir.

Akşam muhallebi(150 ml ile hazırlanacak). Bu öğünde muhallebiden sonra formül mama verilebilir (60ml daha) Toplam 210-240ml olacak.

Gece 12:00-03:00 arasında herhangi bir saatte uyanırsa, formül mama verilecek.  (ki Can mutlaka uyanıyor)



Gel gelelim meyve ve sebze işi nasıl olacak, Zekai dedemiz uzun uzun anlattı bize;

Meyve:

Meyveyi yedirmeden 1 saat önce çıkar

Yıka, sıcak sudan geçir, soy, cam rendede veya sert meyve sıkacağında sık. Çok posalıysa süz.

Hazırlanmış meyve/meyve suyu 1 saat içinde tüketilecek

10ml ile başlanacak, her gün 10 ml ilave edilecek. 1 hafta sonunda 1 meyve yiyor olacak.

İlk 1-2 gün sadece suyunu ver, ondan sonra posasıyla vermeye başla.

1. Hafta 2 öğünde de armut
2. Hafta bir öğün armut, bir öğün elma
3. Haftadan sonra meyve seçenekleri şu şekilde;

Yerse kakası katı olur
Yerse kakası yumuşak olur*
Gaz yapabilir**
Elma
Armut
Portakal
Havuç
Kayısı
Mandalina
Nar
Erik
Kavun
Şeftali
Dut
Üzüm
Muz
İncir
Kivi




Çilek, frambuaz, böğürtlen 1 yıl yok. Karpuz meyve yerine geçmez. Tropikal meyveler tattırılabilir, ancak 1 öğünlük meyve olmasın
*Kök sebzeler kakayı katılaştırır, bu sebeple kök sebze verdiğin günler, kaka yumuşak olsun diye, bu meyvelerden ver.
** suyunu içirebilirsin, ancak meyvesini yedireceksen dikkatli tükettir, gaz yapabilir. 




Sebze çorbası:

1. Hafta; 1 küçük patates, ½ küçük havuç, 1 tatlı kaşığı prinç, 1 tatlı kaşığı zeytinyağı, 300 ml su ile pişir, ez, gerekirse blenderdan çek.
Sebze + mamanın toplamı 180/210 ml olacak.

1.gün 30 ml ile başla, her gün 30ml ekle, 1 hafta sonunda 180/210ml’e ulaşmış olacaksın. 1. Gün 30ml sebze çorbası verince, üzerine 150-180ml mama içecek. İkinci gün 60ml içince, üzerine 120-150ml mama içecek.

2.hafta 1. Haftadaki sebzelere 1 tane mevsim sebzesi eklenecek.(brokoli, ıspanak, pazı, kereviz, lahana gibi) ve 210 ml içirilmeye çalışılacak.  2. Hafta artık sebze çorbasından sonra mama verilmeyecek, su teklif edilecek.

3. Hafta, 1. Haftaya ilave, 2 tane mevsim sebzesi ile hazırla (brokoli+kereviz gibi), mümkünse 240ml denemeye çalış.

4. Hafta, 3. Haftaya ilave olarak 1 tatlı kaşığı irmik veya kırmızı/sarı mercimek ekle, ilave olarak 1 tatlı kaşığı daha zeytinyağı ekle. Mümkünse 240ml vermeye çalış. (1-4 tür sebze koyabilirsin, ama mümkünse 1 tane koymayı tercih et, 3. Haftada 2 tür sebze vermiştin, ama 4. Haftada tekrar 1 türe düşebilirsin, bu şekilde damak tadı gelişir, ama tadı çok dominant sebzeleri karıştırarak verebilirsin, mesela kereviz, arapsaçı , turp gibi.) kereviz, turp, marul  yaprağı, ıspanak mesela.  

Yemeklere tuz ve şeker koyulmayacak, gerekirse 30-50ml anne sütü veya mama eklenebilir (eğer tadını yadırgarsa)

Maydanoz-nane-reyhan gibi aromatik otlar serbest

Bamya 9. Aydan sonra, kabak yazın ver.

Kabuklu kuru baklaya 9. Aydan önce başlama; mesela; barbunya, nohut, kuru fasulye, börülce, yeşil mercimek

Patlıcan, bakla 1 yaşından sonra

Sebze çorbasını günlük yapmaya çalış, ama yine de sebze çorbası buzdolabında 1 gün, -18 derecede buzlukta 30 gün saklanabilir, benmari ısıtılır, ama eğer içinde yeşil yapraklı sebze varsa 2. Kez ısıtılmaz (bu yüzden mesela ıspanak gibi yeşil sebzeleri sıcak yemek olarak değil, zeytinyağlı tüketmek lazımmış, 2. Kez ısıtılınca besin değeri tamamen gidiyormuş)

Sebze çorbası sıcağa yakın verilecek.





Muhallebi;

Formül hazır prinçli mama verilebilir, hipp, aptamil, hereo veya evde hazırlanabilir

Evde yapılacak muhallebi; 150ml su +1,5 tatlı kaşığı tepeleme prinç unu, iyice pişir, soğurken içine 5 kaşık formül mama ekle, kaşıkla vermeye çalış, fazla gelirse biberonla içirirsin. Bu öğünü mümkünse yatmadan önce 210ml’e tamamlamaya çalış, akşam uykusuna geçsin. Bu şekilde gece 3’e kadar uyuyabilir bile. 


Daha katı gıdaya başlayalım bugün 2. gün bitti, o yüzden yorumları yazmak için erken, ancak iştahsız kızım Zeynepkatı gıdaya geçerken yazdığım yorumları okuyunca,yemeyecek çocuk baştan belliymiş diyorum,,, Allah'ım Can'a şuanda ne versek löpür löpür götürüyor, inşallah bol bol yer oğlur, beni hiç üzmez..

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder